Gansafweersysteem

Voor veel boeren is de groeiende ganzenpopulatie in Nederland een steeds groter wordend probleem. De ganzen eten alle vegetatie en vertrappen en vervuilen het land. Hoe kunnen boeren de ganzen verjagen? Tot nu gebeurt dat met behulp van een geweer, laser, knal -of ander afschrikapparaat. Maar een boer kan niet continu op zijn land aanwezig zijn. Daarom is een effectief, betaalbaar en continu werkend afweerapparaat nodig.

GPS gestuurde robot

Onderzoek heeft uitgewezen dat ganzen niet snel op een akker of weiland zullen landen als er vlak boven het maaiveld bewegende draden zijn gespannen. Daarom heeft Engineering Axum samen met Cabwim onderzocht of het mogelijk zou zijn om een draad met een GPS gestuurde robot over een stuk land te bewegen om zo een gebied van 10 ha gansvrij te houden. Het principe bleek te werken, maar het systeem zou in de praktijk voor veel boeren te duur gaan worden.

Low cost milieu –en diervriendelijk gansafweersysteem

Engineering Axum is nu ver gevorderd met de ontwikkeling van een betaalbaar gansafweersysteem. Ook dit systeem gaat uit van de bevinding dat ganzen niet zullen landen als er vlak boven het maaiveld bewegende draden zijn gespannen. Het systeem bestaat uit meerdere strak gespannen verjaagdraden. Deze draden worden op een onderlinge afstand tussen de 20 en 50 meter aan een aandrijfkabel en aan een tegenoverliggend vast punt (100 tot 200 meter verderop) bevestigd. De aandrijfkabel wordt door middel van windenergie heen en weer bewogen, waardoor de verjaagdraden als een soort ruitenwissers over het land bewegen. Het gebied binnen deze opstelling zal dan vrij zijn van ganzen. Het moet mogelijk zijn om op deze manier een oppervlak van 20 tot 30 ha vrij te houden van ganzen.

Dit onderzoek is mede gefinancierd door het Europees Fonds door Regionale Ontwikkeling.

Interesse? Neem dan contact met ons op.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling